Превключване на падащо меню: меню

Световно първенство по шоудаун

Дата: 08.10.2019

За първи път България участва на световно първенство по шоудаун. Световното първенство се състоя край гр. Олбия на о. Сардиния. Главни организатори на събитието бяха директорът на подкомитета по шоудаун в международната федерация – г-н Масимо Санапо, и международният съдия и обучител на съдии по шоудаун – г-жа Елена Сантини.

В първенството взеха участие 9 жени и 44 мъже от 17 държави. В отборната надпревара, национални отбори имаше от 11 страни. България участва с четирима състезатели по шоудаун – Бехие Ахмед – при жените; Христомир Пандов, Добромир Удрев и Иван Янев – при мъжете.

Бехие Ахмед реализира 3 победи и се нареди на 16 място, което е успех за България. В отборното първенство имаме и своята първа победа. Постигнахме я срещу отбора на Южна Корея и така се наредихме на 10 място.

В края на юни, в София се проведе обучение за съдии по шоудаун, а обучители бяха Масимо Санапо и Елена Сантини. Именно на това обучение г-н Санапо обяви, че България е спечелила домакинството на европейското първенство по шоудаун през 2020 г. За това домакинство федерацията постави въпроса още през 2018 г., по време на европейското първенство в Полша. След това получихме разрешение от Министерството на младежта и спорта, после официално кандидатствахме и България получи доверието на международната федерация да бъде следващият домакин на континенталното съревнование.

Датите за провеждането на първенството са 24-30 август 2020 г. По покана на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” патрон на Европейското първенство по шоудаун в България през 2020 г. ще бъде президентът на Република България г-н Румен Радев.

д-р Иван Янев