Превключване на падащо меню: меню

Държавно първенство по стрелба с лък

Дата: 10.09.2019

На 7 и 8 септември 2019 г. в залата на стадион „Осогово”, в гр. Кюстендил, се проведе Държавното първенство по стрелба с лък на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания”. Главен организатор на първенството беше г-жа Кънка Витова, председател на кюстендилския спортен клуб „Пауталия спорт 2005”. Съдийският екип беше в състав Иван Тотев - главен съдия, Калинка Иванова и Светлана Иванова - съдии, се справи великолепно, като резултатите веднага биваха публикувани в интернет.

Състезанието откри лично кметът на гр. Кюстендил г-н Петър Паунов.

В категория Б1 (спортистите стрелят с непрозрачни маски на очите си и с тактилна стойка) взеха участие 14 стрелци. До елиминациите достигнаха първите 4. На малкия финал Ваньо Биячев от варненския клуб „Вихър” победи Силвия Чаушева от столичния „Витоша” и така спечели бронза. На финала един срещу друг се изправиха Борислав Лазаров от кюстендилския спортен клуб и Иван Янев от „Витоша”. След оспорвана битка с 64 на 62 точки, шампионската титла потегли за София.

В категория Б2 (спортистите стрелят с тактилни стойки, но използват остатъчното си зрение) се съревноваваха 19 стрелци. До елиминациите отново стигнаха първите 4. За бронза главният организатор на събитието надделя над Илинка Дилкова от „Витоша”. На финала Стела Стефанова с 66 срещу 40 точки безапелационно спечели победа.

В отборното класиране, бронзът беше спечелен от силистренския клуб „Доростол 2011”. Среброто остана в Кюстендил, а Златото беше спечелено от „Витоша”.

Наградите връчиха г-жа Надя Каратова – заместник-кмет на гр. Кюстендил и Иван Янев – председател на Федерацията.