Федерация Спорт за хора със зрителни увреждания ФСХЗУ


Буттон за падащо меню


2021 IBSA Европейско първенство по голбал (група “C”) – Търгу Муреш, Румъния

Дата: 21.11.2021

В периода 14-21 ноември, в румънския град Търгу Муреш, намиращ се в областта Трансилвания и имащ над стохилядно население, се проведе Европейското първенство по голбал група “C”.

В Европейското първенство участваха 8 държави - България, Дания, Италия, Румъния, Сърбия, Франция, Холандия, Швеция.

Нашият отбор в група “Б”, беше в компанията на Франция, Швеция и домакините от Румъния. В група “А” мереха сили Дания, Сърбия, Холандия и Италия.

Тъй като на 14 ноември, в България се провеждаха парламентарни и президентски избори, федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” постигна споразумение с организаторите, нашият отбор да пристигне с ден закъснение.

И така, на 15 ноември 2021 г., рано сутринта, Българският национален отбор по голбал потегли от София към Търгу Муреш, Румъния, за участие в европейското първенство по голбал, в група “Ц”. Пътуването, целодневно и уморително, приключи пред хотел „Еверест”, към 20:30 часа.

Българската делегация беше в състав: Алекси Динков - Алкапоне, Веселин Кушнеренков - Веспи, Ивайло Вътов - Йовко, Иван Янев - Дарко, Светломир Селев - Светльо-Бързия (шофьор и асистент), Станислав Йорданов - Славун, Теодор Стоянов - Тошко (треньор), Хакан Осман - Хакси.

На 16 ноември се състоя медицинската класификация, на която минаха трима от българите - Славун, Хакси и Алкапоне. Същият ден, от 16:40 часа се проведе официалната тренировка на нашите момчета.

На 17 ноември, точно 28 години след онзи знаменит и паметен мач на „Парк де Пренс”, когато България победи Франция с 2:1 и се класира за лудото американско лято, българските голбалисти се изправиха срещу голбалните Петли.

Мачът започна с дузпа срещу България за забавяне на времето, което се изразяваше с това, че освен лепенките за очи, българите не бяха сложили допълнителния лейкопласт. И така сънародниците на Наполеон получиха сериозен бонус. Дузпата се изпълни преди началото на мача, на вратата застана Ивайло Вътов-Йовко. След като Петлите поведоха с 1:0 още преди началото на двубоя, той стартира официално. Нашата тройка излезе в състав: Йовко ляв бек, Веселин Кушнеренков - център и Станислав Йорданов-Славун - десен. Българите започнаха спокойно, въпреки гола от съблекалнята. Но все пак, любителите на шампанското и хубавите жени, успяха да вкарат втори гол, с което дръпнаха на лъвовете с 2:0. Славун реализира и нещата придобиха съвсем различен облик. Полувремето приключи 2:1. Второто полувреме не се различаваше много от първото, освен с това, че нямаше административна дузпа за галите, които вкараха трето попадение и отново дръпнаха с две. Славун отново се развихри и докара нещата до 2:3. До края на мача и двата отбора заложиха на сигурно, въпреки че няколко карамбола, можеха и да не излязат в аут, което би довело до равенството. Както гласи клишето, България игра добре, дори много добре, но загуби. Тошко, треньорът направи своя голбален прощъпулник и се справи на висота. Алекси Динков-Капоне и Хакан Осман-Хакси, тръпнеха, но оставиха своите дебютни секунди за следващ двубой.

Следобед, от 16:00 часа, се изправихме срещу Швеция.

Лъвовете започнаха устремно и докато се усети шведската тройка, беше сгъната на четири. И в най-смелите си мечти, надали някой си е представял за 4:0 още в началото на мача. След това шведската стена затвори пробойните и започна добре да противодейства на българската атака. Основоположниците на шведската маса, достигнаха до 4:4. Българите пропиляха невероятен шанс, от дузпа да поведат отново, след което шведите не показаха благодарност и резултатът стана 5:4. В крайна сметка, лъвовете изравниха и полувремето приключи при 5:5. През второто полувреме скандинавците дръпнаха до 8:5. Българите вкараха две попадения, но поданиците на Карл XVI Густав, отново се откъснаха и резултатът стана 10:7. България намали до 10:8.

Отборът ни започна, както и срещу Франция - Йовко ляв, Веспи център и Славун десен. През второто полувреме Капоне замени Славун и направи своя дебют на европейско първенство. Отличи се с едно попадение и една, атрактивно спасена дузпа. Останалите голове за България, вкараха Йовко три гола и Веспи четири.

На 18 ноември от 14:45 часа, започна последният мач на България в групата. Домакинствахме на домакините.

Мачът започна комплицирано за нас. Румънците поведоха с 1:0. Успяхме да изравним. Но след това Румъния контролираше играта и водеше в резултата до края на първото полувреме, което приключи 7:6 за тях. През второто полувреме българите натиснаха, а румънците бавно, но сигурно започнаха да се огъват. Йовко наниза 7 топки Веспи добави още три, а Капоне, който започна като титуляр за първи път на европейско първенство, добави още 4. Така България надделя срещу Румъния с 14:11. В края на двубоя, дебют направи и Хакан Осман-Хакси, който записа своите първи секунди в националния отбор на България.

В крайното класиране в групата, България зае третото място, след Швеция (победила и в трите си мача - Румъния със 7:2, Франция с 14:5 и България с 10:8) и Франция (победила България с 3:2 и равенство с Румъния 6:6, както и загубата от Швеция), последното място остана за любезните домакини.

В другата група, резултатите са, както следва: Дания - Холандия 11:1; Сърбия - Италия 7:4; Дания - Италия 10:4; Холандия - Сърбия 4:4; Дания - Сърбия 10:0; Холандия - Италия 9:7.

Класиране в група “А”: Дания, Сърбия, Холандия, Италия.

Така на четвъртфинала Българите трябваше да се изправят срещу втория от другата група, което означаваше Сърбия, която за първи път от много години, отново беше на европейско първенство.

На 19 ноември от 13:30 часа, България и Сърбия се вкопчиха в четвъртфинален сблъсък. И двата отбора искаха да влязат във финалния квартет. Мачът се закучи още от началото. През първото полувреме българите на три пъти повеждаха, а сърбите на три пъти изравняваха. Второто полувреме започна при резултат 3:3. България успя да поведе и оттук насетне, не позволи на комшиите да изравнят. Получи се един страхотен, за България, четвъртфинал, който завърши с бяло-зелено-червен резултат 10:7. Веспи разсече сръбската отбрана на седем пъти, а Йовко добави още три попадения. Българите играха с тройка: Славун десен, Веспи център и Йовко ляв. В края на мача, Дарко смени Веспи, Капоне - Славун, а Хакси - Йовко.

И така, България отново достигна до полуфинал за първи път от 2009 г.

Българите трябваше отново да играят с Швеция, която надделя срещу Италия, с 15:8. Другият полуфинал беше между Дания, която победи Румъния, с 13:7 и Франция, която преодоля съпротивата на Нидерландия, с 6:3.

На 20 ноември, от 10:30 часа, започна вторият полуфинал, който противопостави отборите на Швеция и България. България глътна солидна доза шведска горчивка, разпределена на 11 глътки. Веспи, в началото на втората част, успя с финес, да поднесе на шведите от същото, но българските сили стигнаха само за това. България стартира с Йовко ляв, Веспи център и десен Славун. Тошко извърши две смени: Дарко влезе на мястото на Славун, а Капоне замени Йовко. Това беше доста тежка загуба за нас, но оставаше малкият финал, чиито залог е промоция в група “Б”.

Лъвовете оскубаха петлите!

България спечели малкия финал срещу Франция, с резултат 10:7.

Първото полувреме завърши при 4:4, като по едно време, петлите водеха с 3:1. През второто полувреме, българите успяха да подчинят галите и в крайна сметка да грабнат бронзовите медали, което им даде право на промоция в по-горната група “Б”. В този мач титулярната тройка - Веспи център (с 5 гола), Славун Десен (с 1 гол) и Йовко ляв (с 4 гола), удържаха напора на противника и голбалното Ватерло се случи.

На финала Дания победи Швеция с 8:3.

Българската атака се оказа продуктивна, Веспи реализира 20 гола, Йовко - 17, Капоне - 5 и Славун - 3.

Крайното класиране е следното:

  1. Дания;
  2. Швеция;
  3. България;
  4. Франция;
  5. Сърбия;
  6. Холандия;
  7. Румъния;
  8. Италия.

След 12-годишна пауза, България отново триумфира с бронза и отива в по-горната група. Това вероятно е най-безпроблемното европейско първенство на голбалните национали. Дисциплината и сплотеността, като че ли се оказаха най-съществените за удовлетвореността, която всички имаха при завръщането си на родна земя. Участието на България в европейското първенство по голбал стана възможно благодарение на субсидията, която Министерството на младежта и спорта предоставя на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” и подкрепата на Съюза на слепите в България. Тези средства бяха похарчени възможно най-качествено. В по-горното ниво, към което вече принадлежи и България, конкуренцията е убийствена, но имаме няколко месеца, да се подготвим и всички, обичащи голбала у нас, се надяват, че отново националите ни ще се представят достойно.

д-р Иван Янев