Превключване на падащо меню: меню

Държавно първенство по шахмат

Дата: 02.06.2017

От 29 май до 1 юни в почивна станция „Поп Харитон”, гр. Дряново, се състоя държавното първенство по шахмат за хора с нарушено зрение.

Игра се по швейцарската система, като при мъжете кръговете бяха 9, а при дамите 7.

При жените изненади нямаше. В отсъствие на фаворитката Габриела Илиева, Илинка Дилкова и Кънка Витова решиха спора за титлата в среща по между си. С пълен актив от 7,0 т. шахматистката на СК „Витоша” Илинка Дилкова е държавен шампион. А Кънка Витова зае вицешампионското място. Бронзът остана за Недялка Стойкова с актив 5,0 т. от варненския клуб „Успех”.

При мъжете в група „А” категорично държавен шампион за пореден път стана Расим Низам от СК „Изгрев” с точков актив от 7,5. Александър Тодоров с 6,0 т. е вицешампион от плевенския спортен клуб. Тройката допълни столичанинът Петко Пътев също с 6,0 т. от СК „Успех”.

В група „Б” тройката е следната:
1. Венцислав Георгиев, 8,0 т. от СК „Феникс”, Монтана
2. Любомир Иванов, 8,0 от СК „Изгрев”, Пловдив
3. Борислав Лазаров, 6,5 от СК „Пауталия”, Кюстендил

Главен съдия на държавното първенство по шахмат за хора с нарушено зрение за 2017 г. беше инж. Димитър Илиев.

Наградите бяха купи, медали, както и финансови стимули (за първо място 100 лв., за второ място 80 лв. и за трето място 50 лв.).

Наградите връчиха г-жа Деница Вачкова, зам.кмет на община Дряново, г-н Емил Киселков, директор на комплекс за социални услуги в община Дряново и г-н Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България.

Проявата стана възможна благодарение на субсидията, предоставена от Министерството на младежта и спорта на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания”, както и с финансовата и логистична подкрепа на Съюза на слепите в България.