Превключване на падащо меню: меню

Български успех на Световното първенство по шахмат

Дата: 14.10.2017

В периода 5-13 октомври 2017 г. в германския град Дрезден се проведе третото световно първенство по шахмат за хора с увреждания. В тази надпревара могат да участват шахматисти с всякакви увреждания – зрителни, слухови, опорно-двигателни. На първенството се състезаваха 71 шахматисти от 13 държави.

България бе представена чрез своя шампион Расим Низам.

В първия кръг българинът с черните фигури след трудна партия, победи представител на Полша със слухово увреждане. Във втория кръг Расим Низам загуби по време от казахстанеца Булат Кабишанов. Тук трябва да се каже, че по принцип българският шампион трябваше да разполага с електронен говорещ часовник, но поради неприятни обстоятелства не можа да се възползва от него. В третия кръг българският шахматист победи руснак, а в четвъртия германец. В петия кръг отново българо-руски сблъсък и отново победа оцветена в бяло, зелено и червено. В шестия кръг, Расим се изправи не срещу някой друг, а срещу самият Юри Мишков – руснак, който сам по себе си е цяла шахматна история. След тежка партия, в крайна сметка реми, което може спокойно да се брои като успех. В последния, седми кръг, българинът направи реми с представител на домакините.

В крайното класиране българският шампион с 4 победи, 2 ремита и 1 загуба, зае изключително престижното 6 място, което всички се надяват, че ще му осигури една по-добра, следваща 2018 година.

Логистиката по участието в Третото световно първенство е на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания”, а всички разходи бяха поети от Съюза на слепите в България.