Превключване на падащо меню: меню

Турнир за Купата на Република България по стрелба с лък

Дата: 09.10.2017

На 07 октомври 2017 г. СКХЗУ „Пауталия спорт 2005” проведе турнир за Купата на Република България по стрелба с лък за хора със зрителни увреждания, залегнал в държавния спортен календар на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания”.

Организатор на турнира за Купата на Република България по стрелба с лък е СКХЗУ „Пауталия спорт 2005” Кюстендил.

В него участваха най-добре класиралите се състезатели на държавното първенство по този спорт в двете категории: „Б1” и „Б2/3”. Имаше представители на шестте спортни клуба, които развиват този спорт за незрящи. Отсъства само вицешампионът от вържавното първенство в категория „Б1” д-р Иван Янев, който е и председател на федерацията.

Участниците в турнира стреляха със тактилна стойка и с помощта на спотър. Дистанцията, на която се надстрелваха любителите на огънатото дърво, беше 18 м., а мишената 80 см.

В надпреварата участваха състезатели от СКХЗУ „Пауталия спорт 2005” Кюстендил, СКИ „Витоша” София, СК „Успех” Русе, СКХУ „Доростол 2011” Силистра, СКХУ „Пирин спорт 2013” Благоевград, СКХУ „Бялата лястовица” Габрово.

В категория „Б1” стрелят състезатели с нулево зрение и светлоусещане, които са с маски, а в категория „Б2/3” слабо виждащи. В категория „Б1” се състезаваха 6 участника, а в категория „Б2/3” 12 участника.

Съдии и спотъри бяха треньорът на клуб „Пауталия спорт 2005” Венцислав Великов и Нина Великова. Състезанието откри заместник-кметът по „Култура,образование, туризъм, младежки дейности и спорт" г-н Василев.

След елиминация и оспорвана борба, победители станаха следните състезатели:

В категория „Б1” третото място спечели Борислав Лазаров от СКХЗУ „Пауталия спорт 2005” Кюстендил, второто остана за състезателя на СКХУ „Бялата лястовица” Габрово - Негослав Събев, а носител на Купата на България по стрелба с лък в тази категория е Стефанка Янкова от СКХЗУ „Пауталия спорт 2005” Кюстендил.

В категория „Б2/3” Купата на България по стрелба с лък спечели Стела Стефанова от СКИ „Витоша” София, вицешампион е Кънка Витова - СКХЗУ „Пауталия спорт 2005” Кюстендил, а на третото място се нареди Пламен Петров от същия клуб.

Наградите на победителите връчи заместник-кметът по „Икономика и финанси” Надя Каратова.