Превключване на падащо меню: меню

Турнир по голбал в Румъния

Дата: 01.10.2017

На 30 септември 2017 г. в румънския град Бакъу се състоя международен турнир по голбал. В надпреварата взеха участие отборите на България, Сърбия, Молдова и два отбора от Румъния – домакините от Бакъу и Арджеш от Питещ.

Игра се по системата всеки срещу всеки.

В българския национален отбор бяха включени трима голбалисти от СКИ „Витоша” – Веселин Кушнеренков, Ивайло Вътов, Станислав Йорданов и двама софийски ученици от УСК „Болид” – Алекси Динков и Мартин Гергов.

Първият мач на българите беше срещу румънския Арджеш. Двубоят започна добре и България дръпна с 3:0, след това румънците вкараха 2 попадения и това беше единственият по-деликатен момент в срещата, защото оттам нататък България се разправи безапелационно и затвори мача с 13:3.

Вторият сблъсък беше срещу Молдова, организаторите на последното европейско първенство. Именно на европейското, Молдова зае миролюбиво последното място. Повече от експерименталният български треньор на този турнир, започна с твърде експериментална титулярна тройка и двама от състезателите с добро нападение - Веселин Кушнеренков и Алекси Динков, останаха на резервната скамейка. От това се възползваха молдовците и поведоха. Но когато резултатът набъбна до 4:0, тогава бе направена първата смяна и влезе Веселин Кушнеренков, а на почивката в игра се появи и Алекси Динков. Първото полувреме приключи 4:4.

Молдовците вече усещаха, че правят мача на годината и се стараеха всячески да надделеят. Когато в един момент резултатът през второто полувреме достигна до 10:7 за молдовците, през някои български глави мина мисълта, че и хиксът не е за пренебрегване. Последва финален български щурм и в последните секунди бе измъкната победа с 12:10.

В третия мач срещу домакините от Бакъу, както и в четвъртия, последен за България срещу Сърбия, нямаше никакви моменти на колебание и българите ги приключиха с по 14:4.

И така, България с 4 победи и голова разлика 53 на 21, стана първенец. На второ място се класира отборът на Молдова, трети – румънският Арджеш, четвърти – Сърбия, пети – домакините от Бакъу.

Това, което може да се отбележи е, че и петимата български голбалисти играха във всеки един от четирите мача, тоест нямаше състезател, който да е стоял по цял двубой на пейката. Всеки един знаеше, че по всяко време трябва да е готов за влизане или излизане.

Турнирът не блестеше с кой знае колко спортно-техническа яркост, но следва да се отбележат старанията на домакините, които имаха желание и видимо полагаха големи усилия за максимално доброто провеждане на съревнованието - бяха осигурили знамената на държавите участнички, при откриването прозвучаха химните, а при награждаването, българският химн отново огласи спортната зала.

За участие на този турнир, федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания”, получи подкрепата на Съюза на слепите в България, за транспортиране на българската делегация.