Превключване на падащо меню: меню

Държавно първенство по шоудаун

Дата: 25.09.2017

В периода 21-24 септември 2017 г. в гр. Варна, се проведе държавното първенство по шоудаун на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания”. Проявата е част от държавния спортен календар на федерацията, подкрепен финансово от Министерството на младежта и спорта. Домакин на събитието беше Специално училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов”. Големи благодарности на целия екип на училището с директор г-жа Жулиета Петкова.

За първи път през настоящата година УС на федерацията реши ДП при мъжете да се раздели в две групи – „А” и „Б”. Това се наложи поради големия брой желаещи да упражняват този вид спорт. От 2009-2010 г., когато Спортен клуб за интеграция „Витоша” въведе шоудауна у нас, неговото развитие ежегодно се увеличава. Налице са всички предпоставки да се смята, че шоудаунът в недалечно бъдеще ще се превърне във водещ спорт, развиван от клубовете, членуващи във федерацията.

Срещите се състояха по график и предвидения времеви аванс не бе използван. Благодарности за всички, които спомогнаха за безпроблемното провеждане на състезанието - спортисти, съдии, организатори, технически спомагатели.

В група „Б” третото място спечели Желязко Илиев от СКС „Успех” Варна. В оспорван финал 14-годишният Хакан Осман от УСК „Болид” София отстъпи пред 15-годишния Светлозар Дамянов от СКИ „Атлет” Варна, който директно спечели промоция за по-горната група. След изиграване на баражите и Хакан Осман, и Желязко Илиев получиха правото да се състезават в група „А”. Първите трима от група „Б” бяха наградени с медали.

При жените бронзовия медал спечели Силвия Чаушева, която надделя над съотборничката си Илинка Дилкова. Вицешампион стана Стела Стефанова, която отстъпи изненадващо от Бехие Ахмед. Бехие Ахмед е новата шампионка при дамите. И четирите състезателки са от СКИ „Витоша” София.

Изненадите обаче не свършиха до тук. В отсъствие на миналогодишните финалисти съвсем естествено се очакваше появата на нови доминанти.

При мъжете в малкия финал Теодор Стоянов спечели срещу Христомир Пандов и двамата от СКИ „Витоша”. Финалът при мъжете беше повече от интересен, а там един срещу друг се изправиха Веселин Кушнеренков от СКИ „Витоша” и ученикът Костадин Димитров от СКИ „Атлет” Варна. След като Веселин поведе с 1:0 сета, Костадин изравни и така се стигна до таймбрек. В него Костадин поведе с 8:4, след това Веселин докара резултата до 10:8, за да се стигне в крайна сметка до 12:10 за Костадин. И така, изненадващо или не, новият държавен шампион на България е ученикът от гр. Варна Костадин Димитров.

За призьорите и при жените, и при мъжете, бяха осигурени купи и медали.

В отборното класиране третото място е за „Доростол 2011” Силистра, второ място за СКИ „Атлет” Варна, а отборен шампион е СКИ „Витоша” София, който спечели отборната купа.