Превключване на падащо меню: меню

Отворен турнир за купата на София по шахмат

Дата: 24.04.2017

В периода 20-23 април 2017 г., в столицата се състоя Отвореният турнир по шахмат за купата на София. В надпреварата взеха участие 46 шахматисти от 7 страни - Израел, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и България. Състезанието се проведе по швейцарската система в 7 кръга при контрола 60 мин. Главен съдия беше Радислав Атанасов, преподавател по шахмат в НСА „Васил Левски”. Помагаха му съдиите Иван Стойнов, Йордан Стойнов и Венцислав Захариев.

Проявата беше под патронажа на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, както и с финансовата подкрепа на СО. Главен организатор на събитието е Регионалната организация в столицата при Съюза на слепите в България с председател Асен Алтънов.

Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” обезпечи спортно-техническия аспект на турнира.

На откриването на 20 април в хотел „Рила”, зала „Адакта” от 14.30 часа присъстваха: Минка Йовчева, директор на дирекция "Социални дейности" в Столична община; Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България; Илия Лалов, председател на Българската параолимпийска асоциация; Цветелина Кънева от организацията на евреите в България "Шалом"; д-р Вяра Шумналиева от пациентската организация "Право на зрение". Преводач на откриването беше Йордан Младенов, директор на Център за социална рехабилитация и интеграция за лица със зрителни увреждания в София.

На 21 април след шахматния ден, имаше концерт с участието на самодейци от Румъния, Турция и България. Водещ на концерта беше Христина Христова-Любомирова от Българската национална телевизия. БНТ излъчи репортаж за събитието.

На 22 април вечерта се състоя и церемонията по награждаване на най-добрите шахматисти. Турнирът беше индивидуален, но се направи и отборно класиране за държавите, които участваха с по минимум 4-ма шахматисти.

И така в отборното класиране България зае третото място, второто остана за Румъния, а шампион стана тимът на Сърбия.

Наградите бяха плакети, осигурени от организаторите на форума.

Имаше награда за най-добре представила се дама. Призът спечели шахматистката Аглика Данова от Спортен клуб за интеграция „Витоша” Софийски университет.

В индивидуалното класиране бронзов медал и плакет завоюва шампионът на България Расим Низам с 5.5 т. Сребърен медал спечели сърбинът Сретко Аврам също с 5.5 т. Купата на София и златен медал взе отново сърбин – Зива Марков.

В първите 10 се класира още един българин – Стоян Стоянов с 5.0 т. на пето място.

Наградите поднесоха Васил Долапчиев, Илия Лалов, Асен Алтънов.

Асистент-съдията Венцислав Захариев награди с плакет най-добре представилата се шахматистка Аглика Данова.

Купата на София връчи Анатоли Илиев, организационен секретар на фондация „София – Европейска столица на спорта”. Г-н Илиев изключително много допринесе за осъществяването на турнира, както материално, така и морално. Организаторите в отговор на неговата подкрепа, го наградиха с благодарствен плакет.

Преводач на церемонията по награждаване беше Нели Младенова.

На награждаването присъстваха още: Емил Узунов, председател на контролния съвет на ССБ; инж. Павлин Ангелов, член на УС на ССБ; Борислав Лазаров, член на УС на ССБ и на ФСХЗУ; Кънка Витова, председател на КС на ФСХЗУ.

На 23 април, участниците в Отворения турнир за купата на София отпътуваха към родните си места в очакване на следващото събитие от подобен, а защо не и по-висок ранг. Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” кандидатства за домакинство на европейско първенство през 2018 г., така че „София – Европейска столица на спорта” разполага с всички шансове да има в своята програма и един толкова значим форум.